Demokrácia Műhely 2.0

Ez az oldal a Demokrácia Műhely 2.0 online verziója, ahol többek közt megjelenítésre kerülnek a közösség tagjai által látogatott foglalkozások tartalmi összegzései. Ez a tér lehetőséget teremt arra, hogy a műhely résztvevői az együttesen megvitatott, vagy egyéb, a közös érdeklődési körünkbe tartozó témákkal kapcsolatban vitát kezdeményezzenek, illetve reflektáljanak egymásra.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

1. topic: A modern államalkotás, közélet/érdek és magánélet/érdek viszonya

2011.04.02. 17:03 richardwalter

állam - hatalom - legitimitás - autoritás - politika

társadalmi szerződés -elméletek vs. misztikus államfelfogás

Tehát az első kérdés ami a politika megismerésénél felvetődik, hogy milyen indíttatásból egyesülnek az egyének társadalomba (a ‘zoon politikon’ Arisztotelész-i, majd Arendt-i megközelítésében - miszerint az embert az teszi különlegessé és kiemelkedővé a többi állat között, hogy poliszképző lény) és miért hoznak létre államot.

Erre adható válaszként vettük sorra a társadalmi szerződés-elméleteket (Hobbes, Locke), melyek szerint a állam létrehozása reakció a természeti állapotra (Hobbes-nál ez “ember embernek farkasa”, míg Locke esetében egy békés helyzetről beszélünk, ahol csak az emberek egy része helyezi figyelmen kívül az egyének jogait és ezen jogsértő magatartások szabályozására hozzák létre az államot, mint szervezetet) illetve a konzervatív, misztikus államfelfogást (mely leginkább nem az emberi eredőből származtatja az államot hanem transzcendentális legitimációval számol).

Lényeges feszegetése volt vizsgálódásaink tárgyának, mikor Márk arra akarta (velünk együtt) megtalálni a választ, hogy mi teszi képessé az embert a poliszképzésre. Végül, miután (hipotetikusan, persze) megfosztottuk az embert az államtól, a társadalomtól, a beszéd készségétől (maradtak egyéb kommunikációs csatornák), maradt a gondolat (szabadsága), mely alapján valószínű, hogy megmaradna a társas (politikai) együttélés fontossága.


Ezeket olvastuk: (igaz?!:))

http://www.rubicon.hu/magyar/nyomtathato_verzio/ujkori_allamelmeletek_a_legfobb_hatalom_eredete/

http://jesz.ajk.elte.hu/tothj212.html

 

A következő lépés ezen együttélés mostanság leginkább divatos formájával foglalkozik.


r

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

richardwalter 2011.04.02. 17:36:10

Igen, előkerült még egy nagyon kurrens kérdés is, miszerint mi a különbség az állam és a társadalom között.
Ez természetesen felfogás kérdése. Alapvetően a társadalom az egyének összessége, míg az állam az a szervezetrendszer, melyre az államalkotó egyének átruházzák jogaikat, itt is érkezik egy választóvonal, hogy egyes jogaikat (Locke), vagy minden jogukat (Hobbes) ruházzák át.
Ez a lényeges különbség az egyes megközelítések között.
Ugyanis, ahol az egyének minden jogukat átadják az államhatalomnak, ott nem marad érdemi tartalma a társadalomnak. Ez egy nagyobb behatásai képességet biztosít az állam számára az egyének életébe. Míg egy liberális(pár bejegyzés és kifejtjük:)) - minimális állam nagyobb teret enged a társadalom önrendelkezésének.
Ezekből eredeztethető (véleményem szerint a mai 'mennyire szólhat bele az állam a magánéletembe' kérdés is).
süti beállítások módosítása